Warmteoverdrachtstation Vattenfall NV

Steigereiland, Amsterdam

In opdracht van en in samenwerking met Aannemersbedrijf A.J.H. Zwart en naar een ontwerp van Dingemans Deijs Architects heeft Ringeling Staalwerken voor een nieuw Warmte Overdracht Station van Vattenfall de cortenstalen behuizing samen met SAS bv geengineerd, vervaardigd en geplaatst. Het cortenstaal is een weerbestendig plaatstaal die door z’n chemische samenstelling met Fosfor, koper en chroom een eigenschap krijgt waardoor het een stabiel oxidatielaag ontstaat. De gelijkmatige oxidatielaag geeft niet alleen een mooi egaal roestig uiterlijk aan het staal maar zorgt er tevens voor dat het onderliggende staal beschermd wordt tegen verder corrosie.

Het gebouw is overigens ontworpen als een sculpturaal object met twee ruime vensters om naar binnen te kijken om zo het ondergrondse warmtenet van Amsterdam meer zichtbaarheid te geven.

Het zichtbaar maken van het nieuwe station zorgt voor een verbinding tussen bewoners en het warmtenet van Steigereiland, een icoon voor de Amsterdamse ambities op het gebied van het reduceren van CO2 en daarmee duurzaamheid.

Nationale Staalprijs 2024

De Nationale Staalprijs bestaat sinds 1971 en wordt tweejaarlijks uitgeschreven door Bouwen met Staal. Deelname is mogelijk met projecten – nieuwbouw, verbouw of renovatie – in Nederland óf in het buitenland die geheel of gedeeltelijk in staal zijn uitgevoerd. Het warmteoverdrachtstation IJburglaan op Steigereiland te Amsterdam maakt kans om genomineerd te worden voor de Nationale Staalprijs 2024. Daar zijn wij bijzonder trots op!

Bekijk ook deze projecten

Informeer naar de mogelijkheden

Ringeling Staalwerken is dé partner voor al uw staalwerken. Neem vrijblijvend contact met ons op en informeer de mogelijkheden voor uw project.